Om du er studerende, udeboende eller bare overvejer at flytte hjemmefra, er det vigtigt, at du kan varetage din egen økonomi. Det er nemlig helt afgørende for, at du kan få din hverdag til at hænge sammen som udeboende. Og for at sikre at din økonomi er, som den skal være, kan det være en stor hjælp at lave et budget. Så er spørgsmålet bare, hvordan du skal gøre det. Her får du svaret.
1. Få overblik over dine indtægtskilder
For det første skal du kende dine indtægtskilder. Sammenlagt fortæller det dig nemlig, hvor mange penge du kan regne med at få mellem hænderne hver måned. Det er det, man kalder et rådighedsbeløb. Som udeboende kan dine indtægtskilder blandt andet bestå af:
- SU
- Løn
- Tilskud
- Støtte fra forældre
- Og afkast på investeringer
Du skal selvfølgelig være opmærksom på, hvor meget skat du betaler på dine indtægter. Det skal nemlig ikke regnes med i dit rådighedsbeløb.
2. Identificer dine udgifter
Herefter skal du identificere de udgifter, du vil have i løbet af en måned. Det kan være en god idé at skelne mellem faste og variable udgifter. Således kan dine faste udgifter blandt andet være:
- Husleje
- Forsikring
- Og betalingsaftaler
Disse faste udgifter kan du trække fra dit rådighedsbeløb. Derudover vil der være nogle variable udgifter til eksempelvis mad, transport og medicin, som kun kan være et skøn. Det kan dog være værd at notere gennemsnittet for dine variable udgifter et sted i dit budget.
3. Prioriter dine udgifter
Du burde nu kunne se, hvor mange penge der gerne skulle stå tilbage på kontoen ved månedens udgang. Det betyder også, at du kan begynde at prioritere dine udgifter. Nogle ting, så som mad og medicin, er nødvendige prioriteringer, mens andre, så som tøj og underholdning, bør have lavere prioritet. Når du har lavet dine prioriteringer, kan du vælge, hvor mange penge du vil sætte af til hver om måneden.
4. Læg en økonomisk plan for fremtiden
Et budget kan hjælpe dig til at sikre, at du altid har penge nok til hele måneden, men det kan også være en hjælp for fremtiden. For du kan nemlig også bruge det til at lægge økonomiske planer, som du rent faktisk vil kunne følge.
Når du har et budget, kan det eksempelvis være en god idé at starte en opsparing. Her kan du nemlig planlægge at lægge et fast beløb til side hver måned. Sådan skaber du en endnu større økonomisk sikkerhed for fremtiden.